Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mátyás, az ember
  2008-02-27 18:33:23, szerda
 
  Mátyás, az ember


A reneszánsz király betegségei és halála

Az írott történelem meglepően keveset foglalkozik nagyjaink testi megjelenésével, haláluk körül is túl sok a misztikum, a kitalált, valami által befolyásolt elem. Pedig bármilyen nagy hatalmú, gazdag fejedelem, király, hadvezér valaki, a természet törvényeit őket sem kerülik meg. Éppúgy elérik őket a járványok, a környezeti ártalmak, a harcban kapott sebek, az ételek veszélyei, mint minden más halandót. Ebben nincs kivétel, sőt, az ármány okozta halál körükben még bőségesebben aratott. A reneszánsz év alkalmat ad arra, hogy Mátyás királyt mint földi halandót ismerjük meg; testi adottságait, betegségeit, halálát.

A Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet házasságából született két fiú - László és Mátyás - sorsa igen különbözőképpen alakult. Ahogy a történelemből ismerjük, Lászlót a belviszályok dúlta Magyarországon elfogták, és fejét vették. V. László magyar király, hogy a gyermek Mátyást megmentse, Bécsbe menekült, és magával vitte a gyermeket. A legjobb nevelőkre bízta testi és lelki fejlődését, hogy alkalmassá tegye később a királyi trónra. Bécsből Prágába vitte, majd a hazai ügyek rendeződése után nevelője Esztergomban Vitéz János érsek és Országh Mihály lettek. Életének már korai szakaszában kitűntek jellemző tulajdonságai, a gyors elhatározás, a személyes bátorság, a nagyfokú önállóság és önérzet. Nem is lehetett másképp, hiszen a törökverő Hunyadi János és az érzékeny, hős asszony, Szilágyi Erzsébet gyermeke volt, vérében hordozta az uralkodásra alkalmassá tevő örökséget.

Mátyás uralkodásának első krónikása Thuróczy János volt, majd Antonio Bonfini Rerum Ungaricarum Decades című munkájában tárgyalja az időszak eseményeit 1496-ig. Galeotto Marzio anekdotái széles körben elterjedtek, de a szájhagyomány is sok fontos tényt őrzött meg a mának, sőt a szomszédos népek is megörökítették az ,,igazságos" királyt. A Gyöngyösi-kódexben fennmaradt 1490-ből egy Mátyás halálát sirató ének: ,,Néhai való jó Mátyás királ, / Sok országokat te bírál" kezdettel fölsorolja Mátyás külpolitikai sikereit.

A székesfehérvári királyi székhely bazilikáját Mátyás király újraboltoztatta és kialakíttatta a belső támpadrendszert. Bonfini szerint: ,,Királyelődeink templomát fényesebbé kívánta tenni, mint valaha volt." Maga és apja számára a bazilikától keletre emelt különálló sírkápolnát. Bonfini szerint: ,,A szentély mellé maga és apja számára mauzóleumot építtetett, ide tétette le szeretett anyjának, Erzsébetnek - csak imént meghalt - testét is." A kápolna Mátyás halálakor még nem volt kész, ezért testét díszes kőkoporsóba fektetve a székesegyház közepére - ,,in medio basilicae" - temették. Tubero dalmát apát szerint ,,Mátyás testét a puszta föld alá beásták." Ez is elképzelhető, ha igen rövid időről volt szó.

A király halálakor (1490) a mauzóleum már elég előrehaladott állapotban lehetett, mert Miksa császár pár hónappal később meglátogatta nagy ellenfele immár kész sírját, ahol elolvasta a feliratot is a síremléken: ,,Marmore Mathias hoc Corvinus situs est quem facta Deum ostendunt fata fuisse hominem." A középkori Magyarországot nagyhatalommá tévő, nagy tiszteletnek örvendő királya nem volt kifejezetten daliás alkat. Galeotto Marzio anekdotagyűjteményében leírja azt a kopjatörő tornát, amelyben a király kiütötte a nyeregből a vándorló cseh lovagot, Holubárt, s megjegyzi: ,,Mátyás király középtermetű és erejű, lóháton egy tenyérnyivel magasabbnak látszik, mint ha jár." Fizikai erejét ügyességével pótolta. Az adatok alapján Mátyást zömök termetűnek és részaránytalannak, rövid lábszárcsontúnak képzelhetjük el Galeotto leírása szerint.

Ábrázolások nemigen maradtak fent a királyról, így csak közvetve tudhatunk meg külsejéről valamit. Nagy szerencse, hogy megmaradt a leghitelesebbnek tartott portréja, amely a király által 1749-ben meghódoltatott, Szászországhoz tartozó Bautzen (Budysin) középkori város toronykapuján látható, az Ortenburg-Thoron. Az emlékmű még a király életében 1486-ban elkészült, a portré oldalnézetből ábrázolja Mátyást.

A bautzeni emlékmű kitűnően sikerült gipszöntvényét Szendrey János, magyar művelődéstörténeti kutató 1894-ben, az 1896. évi Ezredéves Országos Kiállítás előkészületei során helyeztette el a gyulafehérvári várostorony kiállításra elkészített másolatán. Erről a gipszöntvényről 1927-ben faragtatta meg Budapest Székesfőváros az emlékmű másolatát és helyeztette el a budavári Szent Domonkos-templom tornyán, ahol ma is látható. A Szendrey-féle öntvény később a Képzőművészeti Főiskola kertjében, az egykori Epres-kertben, a Benczúr Mesteriskola falán kapott helyet.

A király életében készített dombormű olyannyira hiteles, hogy embertani azonosításra is alkalmas. A dombormű munkálatait Georg von Stein lovag, Mátyás által kinevezett bautzeni katonai és polgári kormányzó felügyelte. A műremek érdekessége, hogy a XV. század alkonyán már az új stílus, a reneszánsz stílusjegyeit viseli magán. Meglévő dokumentumok szerint Stein háromszor faragtatta meg a fejet, negyedszerre visszaküldte Budára, ahol a király nyilván modellt ült az udvari kőfaragómesternek. Innen ered biztos hitelessége is.

Amikor a király modellt ült, 43-46 éves lehetett, az ábrázolás viszont fáradtabb, öregebb arcot mutat. Ez a fájdalmas vonás hihetőleg a király már korábbról ismert altesti fájdalmainak kiütközése lehetett.

Gyakorlott orvosi szem a hiteles szoborról sok mindent leolvashat, nemcsak az esetleges betegségekre utaló jeleket, de az egyéni jellegzetességeket is. A neves igazságügyi orvos Bevilaqua Borsody Béla sokat foglalkozott királyaink meglévő ábrázolásaival és igen pontosnak tűnő diagnózist mondott. Bevilaqua véleménye szerint a naturálisan ábrázolt szoborfej a bautzeni emlékművön döntően fontos adalékot szolgáltathat a király esetlegesen meglévő koponyájának azonosításhoz.

Bizonyos, hogy az emlékműről ránk tekintő ,,Mátyás-arc súlyos beteg ember benyomását kelti, amit a négy évvel később bekövetkezett halála visszaigazol. Jól látható a szobron a korai öregedés, feltűnő a szájszöglet legörbülő vonala, ami mögött korai senilis fogmeder-sorvadás lappanghat. Élettani aszimmetria is fölfedezhető a szoborarcon. Úgynevezett »Omega-arc« is sejthető a király fáradt, mégis hatalmas erőt sugárzó vonásain. Egyébként arckifejezése olyan ragyogó intelligenciát árul el, mint a legnagyobb magyar király egész életműve" - írja Bevilaqua Borsody Béla. Az agykoponya a szoborképmásról sajnos nem rekonstruálható, mert a dús fürtű olaszos hajdísz - valószínűleg olasz vendéghaj - elfedi a koponyát. Az említett ,,Omega-arc" jellegzetességei mellett enyhe prognathismus inferior (előreálló állkapocs) is jelez, amelynek ugyancsak szerepe lehet egy agnoszkálásban. Arcéle mintha apjától, illetve apai őseitől örökölt dinári típust mutatna.

1490. április 6-án bekövetkezett haláláról számtalan találgatás látott napvilágot. A leg inkább elterjedt nézet szerint mérgezés áldozata lett, amely egy füge elfogyasztása után következett be, de gyakori diagnózis az agyvérzés, vagy prosztata-, esetleg végbéldaganat is. Az bizonyos, hogy élete végén sokat szenvedett a podagrától - ismertebb nevén köszvénytől.

Bonfini így írta le halálát: ,,...Azt mondja, feje szédül, szeme homályosodik. Hálószobájába viteti magát, ekkor hirtelen szélütés éri, amely halála előtt megfosztotta beszélőképességétől... Harmadik napon, miközben egyre hörgött, hányás közben kilehelte lelkét. Haláltusájakor gyomrában diónyi göb támad, emelkedik és csuklást okozva torka irányába tart. Midőn nyeldeklőjéhez ér, a király nyomban kiadja lelkét... megbízást adtak Bodó Aladár és Gáspár főtiszteknek, szállítsák le a Dunán Fehérvárra, hogy ott a méltó végtisztességet megadják neki..."

Temetését Heltai Gáspár idézi föl: ,,Másodnap felöltözteték őt szépen királyi módra, és fejére tevék a királyi koronát, és kitevék a nagy palotának a közepire, hogy minden ember megláthatná őtet. Egynéhány nap múlva zsellyébe [zsöllyébe] tövék a testet, és beszurkozzák azt mindenfelől, és hajóba tövék azt, és mellé adák a fő [tiszt] Aladár és Bodó Gáspár, és meghagyá azoknak, hogy elvinnék Székesfehérvárra... [Április 24-én] Szent Márk evangelista napján lőn a temetés..."

Bevilaqua Borsody Béla alaposan kielemezte a haláláról írt dokumentumokat. Említettük, hogy a király már régóta kínzó altesti bántalmakban szenvedett, ami akadályozta, illetve szenvedést okozott lovaglás közben is. Lehet, hogy végbélrákja volt, lehet, hogy prosztatarákja, de lehet, hogy ő is áldozatul esett az egész Európát szörnyű új hullámként elöntő régi betegségnek, a szifilisznek, amely a XV. század végén ledér életmód nélkül is mindenkit megfertőzött, mert senki nem tudta, mi az.

Hogy végül miben halt meg a király, csak csoda folytán dőlhetne el, illetve lezárható lenne egy-két gyanú, ha meglelnék a csontjait, amely minden hiteles dokumentum szerint Székesfehérvárott kell legyen, ha másutt nem, az új - 2000-ben szégyenletesen harmadszor is ,,felújított" - tömegsírban.

Az azonosítás lehetőségéről Bevilaqua Borsody Béla ezt írta: ,,Az anthropológia az arckoponyából a lágyrészeket rekonstruálja, minthogy köztudomású, hogy a külföldi anthropológia számtalan esetben rekonstruálta a történelemelőtti ember arcának lágy részeit az ásatag koponyákból. Köztudomású dolog, hogy a mindennapos rendőrorvosi és törvényszéki praxis számtalan esetben mindennaposan rekonstruál »en moulage« a roncsolt arcrészletekből olyan rekonstrukciós moulage-t, amely körözőlevelek kiadására és valós agnoscálására alkalmas. Semmi akadálya és semmi oka, hogy a bautzeni szoborkép arckoponyájáról minden körülmények között moulage készüljön. Amellyel az összes fehérvári koponyák összehasonlíttassanak. Ez nem anthropológiai és nem anthropometriai szakkérdés: ennél több, mert agnoscátiós lehetőség és nemzeti kegyeleti magyar közügy..."

A nagy reneszánsz király évében hova tehetnek tisztelői egy koszorút vagy egy csokor virágot? A tömegsír fedlapjára Székesfehérváron?

Hankó Ildikó

http://heti.demokrata.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3964&a mp;Itemid=36
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: leghitelesebbnek, székesfehérváron, jellegzetességei, székesfehérvárra, lábszárcsontúnak, történelemelőtti, arckoponyájáról, gipszöntvényről, arcrészletekből, végtisztességet, anthropometriai, székesfehérvári, különbözőképpen, rekonstruálható, szoborképmásról, újraboltoztatta, támpadrendszert, intelligenciát, ábrázolásaival, megjelenésével, képzőművészeti, királyelődeink, megörökítették, dokumentumokat, prosztatarákja, agnoszkálásban, szégyenletesen, szászországhoz, nyeldeklőjéhez, magyarországot, anthropológiai, haláltusájakor, magyarországon, rekonstrukciós, gipszöntvényét, gyulafehérvári, reneszánsz király, írott történelem, természet törvényeit, környezeti ártalmak, harcban kapott, ételek veszélyei, ármány okozta, történelemből ismerjük, belviszályok dúlta, gyermek Mátyást, legjobb nevelőkre, királyi trónra, hazai ügyek, gyors elhatározás, személyes bátorság, nagyfokú önállóság, Hunyadi János, Szilágyi Erzsébet, Bécsből Prágába, Esztergomban Vitéz János, Országh Mihály, Thuróczy János, Antonio Bonfini Rerum Ungaricarum Decades, Galeotto Marzio, Marmore Mathias, Szendrey János, Ezredéves Országos Kiállítás, Budapest Székesfőváros, Szent Domonkos-templom, Képzőművészeti Főiskola, Benczúr Mesteriskola, Bevilaqua Borsody Béla, Bodó Aladár, Dunán Fehérvárra, Temetését Heltai Gáspár, Bodó Gáspár, Szent Márk, Hankó Ildikó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért nem menti meg Jézus...  Paul David Tripp Április 26  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  William Shakespeare idézet  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Pillangó  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Miért nem menti meg Jézus...  Beney Zsuzsa  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Emberként automatikusan értéke...  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma  Alvó cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Próbálkozni kell ahhoz,  Pillangó  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  A föld szépségéért  Szent György nap  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa - Sirató  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Minden szülő a lényével nevel.  Föld napja április 22  Az udvariasság alapja: önismer...  Ázzal aki csak szép  Az Európai Unió is foglalkozik...  A keserű igazság  Két tekintet van  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  A végzet az  Irgalom és ítélet  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23 
Bejegyzés Címkék
reneszánsz király, írott történelem, természet törvényeit, környezeti ártalmak, harcban kapott, ételek veszélyei, ármány okozta, történelemből ismerjük, belviszályok dúlta, gyermek Mátyást, legjobb nevelőkre, királyi trónra, hazai ügyek, gyors elhatározás, személyes bátorság, nagyfokú önállóság, törökverő Hunyadi, uralkodásra alkalmassá, időszak eseményeit, szomszédos népek, székesfehérvári királyi, belső támpadrendszert, bazilikától keletre, szentély mellé, kápolna Mátyás, székesegyház közepére, puszta föld, király halálakor, középkori Magyarországot, kopjatörő tornát, király kiütötte, vándorló cseh, tenyérnyivel magasabbnak, adatok alapján, leghitelesebbnek tartott, király által, király életében, portré oldalnézetből, bautzeni emlékmű, gyulafehérvári várostorony, gipszöntvényről 1927-ben, emlékmű másolatát, budavári Szent, egykori Epres-kertben, dombormű munkálatait, műremek érdekessége, reneszánsz stílusjegyeit, király nyilván, udvari kőfaragómesternek, király modellt, ábrázolás viszont, fájdalmas vonás, hiteles szoborról, esetleges betegségekre, neves igazságügyi, naturálisan ábrázolt, bautzeni emlékművön, király esetlegesen, emlékműről ránk, négy évvel, korai öregedés, szájszöglet legörbülő, király fáradt, legnagyobb magyar, szoborképmásról sajnos, említett &#8222, füge elfogyasztása, podagrától &#8211, király nyomban, méltó végtisztességet, királyi koronát, nagy palotának, egész Európát, azonosítás lehetőségéről, lágyrészeket rekonstruálja, külföldi anthropológia, történelemelőtti ember, ásatag koponyákból, mindennapos rendőrorvosi, roncsolt arcrészletekből, bautzeni szoborkép, összes fehérvári, nagy reneszánsz, koszorút vagy, csokor virágot, tömegsír fedlapjára, leghitelesebbnek, székesfehérváron, jellegzetességei, székesfehérvárra, lábszárcsontúnak, történelemelőtti, arckoponyájáról, gipszöntvényről, arcrészletekből, végtisztességet, anthropometriai, székesfehérvári, különbözőképpen, rekonstruálható, szoborképmásról, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6073
  • e Hét: 20303
  • e Hónap: 31414
  • e Év: 184910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.